5+1 tuti tipp a téli futásokhoz

A Margit-sziget kong az ürességtől, pedig délután 3 órát mutat a casio. Ezekben a hónapokban csak a keménymag merészkedik ki a szabadba néhány velőt tépő kilométerre. Az alábbiakban 5+1 tuti tippet találsz a téli futásokhoz, remélem hozzájárulnak a sikeres és hatékony téli edzéseidhez.

 
A mondás igaz: Nincs rossz időjárás, csak nem megfelelően felöltözött futó! Ezzel tökéletesen egyet tudok érteni. Ha arra számítasz, hogy felsorolom, melyik téli futóruházatot kell megvenned, amiben kényelmesen tudsz edzeni a mínuszokban is, akkor csalódást kell okoznom, mert ez egy nagyobb terjedelmű cikk lenne (és mert egyik sportszergyártó sem szponzorálta ennek a blogposztnak a megírását! :D). 5+1 tuti tipp téli edzésekhez

Remélem, ezzel a néhány tippel hozzá tudok járulni sikeres téli futásaidhoz! Ráadásként az 5+1 pont után lerombolunk egy évszázados városi legendát!
 
1.) Az ég szerelmére, vegyél fel sapkát!
A fej fontos szerepet játszik hőleadás szempontjából, bár nem akkorát, mint tulajdonítanak neki. Van az a legenda (nah bocs, így valójában 2 legendát döntünk meg, a végén lesz a másik), hogy az emberi fej felelős a hőleadás 70 százalékáért. Ez így nem teljesen igaz (lásd ezt az értekezést: Vreeman R, Carroll A. Seasonal medical myths that lack convincing evidence). A lényeg, hogy akkor van nagy jelentősége hőleadás szempontjából a fejnek, ha a test többi része szigetelés (ruha) alatt van. Például egy téli futás során. Egyébként tudja valaki, hogy adománygyűjtés szempontjából miért bevett módszer fürdőruhában rohangálni télen? De legalább sapka van rajtuk! 🙂
Mikulásfutás Pécsen adománygyűjtés okán 2.) Bokazoknit neeeeee!

Amikor felveszel egy bokazoknit télen és felhúzod a passzentos futónadrágod, akkor a nadrág és zokni között könnyen marad egy rész (mozgás közben felcsúszik a nadrág vagy eleve rövidebb), amit nem ér ruha. Ez pont az achillesed környéke lesz! Ha megfázik (így mondjuk, de valójában folyamatosan fagyasztod futás közben, merev, “hideg” marad, nem melegszik be), begyullad, meghúzódik, akkor nem kell azon gondolkodnod, hogy fuss-e télen vagy sem, mert az achilles egy nagyon érzékeny műszer és garantáltan lábra is alig tudsz majd állni. Mutatom, miről beszélek.

5+1 tuti tipp a téli futásokhoz

3.) Számít az 5 fok különbség is!
Amennyiben teheted, a napnak abban a szakaszában menj el futni, amikor aránylag a legmelegebb van! Tehát, télen hanyagold a reggeli futásokat, mert akkor elég hűvös tud lenne. Nem mindegy, hogy -3 fokban futsz délelőtt 10-kor vagy délután 2-kor futsz plusz 3-4 fokban. Minden Celsius számít, ha a legjobb teljesítményre kalibráltad magad. Tudom, hogy dolgozol, gyereket nevelsz, épp ezért írtam az elején, hogy amennyiben teheted. Ha már az oviban is jégcsap volt a jeled, akkor nyomjad nyugodtan reggel is, meg sem szólaltam! 🙂
 
4.) Réteges öltözködés, hogy villámgyors maradj!
Hideg van, értem én, de futás közben ez változni fog! Ha úgy indulsz el futni, hogy az udvaron álldogálva sem fázol a futásra szánt ruházatban, akkor baj van! Akkor valószínűleg túl sok a ruha. Miért baj, ha sok a textil? khm! 😀 Egyrészt jobban fogsz izzadni (nagyobb folyadékveszteség) és a vastag ruházat miatt a mozgásod megváltozik (főleg, miután meg is szívta magát izzadsággal). “Lomhább” lesz a mozgásod, csökken a hatékonyság! Ha rétegesen öltözöl, és nem csak felkapsz két kötött pulóvert, akkor ezen futás közben tudsz segíteni, ezért fontos a réteges öltözködés télen!
 
5.) Ne ess pánik a télen felszaladt kilók miatt!
Tudományos körökben mai napig vitatott kérdés, hogy mi eredményez súlygyarapodást a téli hónapokban. Az egyik oldal atavizmust vél felfedezni ebben, tehát ez egy olyan ‘hajlam’, amit ősemberi létünkből hoztunk magunkkal, és védekező mechanizmusként – ugyan enyhébb formában – megmaradt a téli hideg ellen (vastagabb zsírréteg a bőr alatt). És van a másik oldal, akik a téli depresszióval, ünnepi lakomákkal, rossz időjárással, kevesebb testmozgással magyarázzák. A lényeg, hogy ne ess pánikba, inkább kicsivel jobban figyelj oda az étkezésre, és a “rossz” idő se vegye el a kedved a futástól!

 
+1. Növeld a kilométerek számát!
A téli időszak főként az alapozásról szól. Hamarosan írok erről részletesen, addig annyit érdemes megjegyezned, hogy a hideg miatt egyrészt több bemelegítésre van szükséged (értsd: több lefutott km bemelegítésnek), másrészt az alapozás tényéből fakadóan növelned kell a kilométerek számát (heti megtett összes km-ek számát). Ezeknek a plusz km-eknek nem elsősorban a hosszabb bemelegítésekből kell összejönnie. Részletek hamarosan.
 
És a legenda, amit együtt döntünk le! Én már hallom is, ahogy recseg-ropog! Sokan úgy gondolják, minél többet sportolunk, annál egészségesebbek leszünk. Több kutatás kimutatta (például a RunnersConnect értekezése), hogy az élsportolók és azok, akik minden egyes nap keményen edzenek, ráadásul sokat, fogékonyabbak a fertőzésekre. Ha átgondolod, teljesen logikus. Minél nagyobb fizikai terhelésnek teszed ki a szervezeted, annál jobban igénybe veszi az immunrendszered, ami ettől legyengül. Nem az a megoldás, hogy nem edzel keményen (akár minden nap), hanem az, hogy jobban véded, erősíted az immunrendszered (vitaminok, egészséges ételek, stb.). Tehát, ne csak edzés közben, hanem edzés után is VEDD FEL A SAPKÁDAT TÉLEN! Most komolyan! Egyszerűen nem akarok sapka nélkül rohangáló embereket látni télen! 🙂
 

Milyen tapasztalataid vannak? Oszd meg velünk kommentben!