Glikémiás index – Érthetően a lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátokról

Ha olvastad a Sporttáplálkozás – Kezdjük az alapoknál cikket, akkor megtudtad, hogy neked bizony szénhidrátra van szükséged futás előtt, ami energiát szolgáltat az edzésmunkához, és olvashattál a glikémiás indexről. Még arról is szó esett, hogy milyen arányban kell szénhidrátot tartalmaznia a futás előtti menünek. De ez nem ennyire egyszerű, mert vannak jó szénhidrátok és vannak gonosz szénhidrátok. Nem hiszed el, hogy még ezzel is stresszelnek, igaz? Megpróbálom röviden és érthetően leírni, hogy melyik lesz jó számodra, és miért.
 
A lassan felszívódó a jó, szóval ilyeneket egyél és kész. 😀

 
Oké, ennél picit jobban is ki lehet fejteni, és amúgy sem teljesen igaz. Van ez a Glikémiás index (GI), ami egy 1-től 100-ig terjedő skála. A 100-as érték a szőlőcukor lesz, legfőbb ellenségünk!

Ne egyél szőlőcukrot futóversenyen

Ez az index, melyet százalékban kell érteni (szőlőcukor lesz a 100%)  az élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest. Tehát az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
 
Miért szapulják a gyorsan felszívódó szénhidrátokat? Hiszen a gyorsaság előny, és valahol minden futó vérében ott a gyorsaság és száguldás iránti olthatatlan vágy! A magas GI-vel rendelkező szénhidrátok hirtelen megemelik a vércukorszintet és inzulinszintet (A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt. Glükóz = vércukor).
 
És itt jön a bibi! A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg, azt érzed újra enned kell! Tehát nincsen egyenletesen szénhidrát égetés, ahogy a lassan felszívódó társaiknál figyelhető meg. Készítettem egy infógrafikát, hogy ábrázoljam ezeket a bonyolult folyamatokat.

Glikémiás index
A lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok tudományos ábrázolása

Ezért hallod mindenhol, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrát (magas GI) ártalmas, mert a rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztása magas vérnyomást, magas koleszterinszintet okozhatnak, illetve a szív- és érrendszeri betegségek egyéb rizikófaktorainak fokozódását eredményezik. Ilyen élelmiszerek például a fehér lisztből készült péksütemények, csokoládé, stb.
 
Na de! Mi futók vagyunk, néha versenyekkel, pörgős edzésekkel (váltogatás, dombozás, intervall edzések). Nekünk néha nem elég a lassan felszívódó szénhidrát, mert ezek az edzések nem tartanak 2-3 órán át, mint egy maraton vagy egy hosszú futás. Szükségünk van aránylag gyorsan energiára és a kirobbanó formánkra.
 
Mi ilyenkor a teendő?
 
Én nem szeretem az “aranyközépút”, langyos megoldásokat, de ebben az esetben viszont a lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok keveréke igazán jó megoldás lehet. Például pizza szelet zöldség feltéttel, zabpehely banánnal és mézzel, zabkeksz, teljes kiőrlésű péksütemények lekvárral. A táblázatban láthatod, hogy melyik élelmiszer melyik klubba tartozik. Figyelem! A táblázatban szereplő élelmiszerek nem kifejezetten futás előtt, alatt javasoltak. Legalábbis nem mindegyik. Csak ismertetőnek szántam, olvasd el a Sporttáplálkozás – Kezdjük az alapoknál cikket, hogy részletesebb képet kapj a futás előtti táplálkozásról.

Élelmiszerek Glikémiás Indexe
Élelmiszerek Glikémiás Indexe

Figyelem! A cikk nem tekinthető tudományos értekezésnek (az infógrafikám például lektorálásra vár még), nem ás le a részletekig az érthetőség és olvashatóság megtartása érdekében! Amennyiben szeretnél többet megtudni a téma bizonyos részleteiről, írj nekem, és egy következő bejegyzésben írok róla.
 
Milyen tapasztalataid vannak? Oszd meg velünk kommentben!

Vélemény, hozzászólás?