A Kanári-szigetek egy futó szemével

November közepén egy hétre elutaztam a Kanári-szigetekre, pontosabban a szigetcsoport nevét adó Gran Canaria volt a célpont, mely egyre inkább előtérbe kerül a magyar utazóközönség számára. Én Utazómajom oldalán találtam jegyet, viszont nem nehéz 100 euróért oda-vissza jegyre szert tenni valamelyik fapados légitársaságnál.
 
Egy hátizsákkal utaztam, mert feltett szándékom volt, hogy futva fogom bejárni a szigetet, így csak futócipő, futócuccok és egy fényképező került a hátizsákba. A sziget átmérője egyébként 57 kilóméter, így elméletben 2 nap alatt át tudod futni (persze a sziget közepén elhelyezkedő hegyekkel is számolni kell), de a lényegen nem változtat: nincs távolság! Futva lehet mozogni egyik szállásról a másikra például.

Futva Gran Canarián

A repülőgépről leszállva átöltöztem a mellékhelyiségében és elindultam az első szállásra, mely 17 km-re volt a reptértől dél-nyugatra. Itt a part elég sziklás, így nem érdemes megkockáztatni egy festői hosszú futást, inkább a főútvonal melletti lehetőségeket érdemes kihasználni (településeken át). Fontos egy olyan hátizsák beszerzése, mely futásra lett kitalálva, egy mezei hátizsák kényelmetlen és zavaró futás közben.
 
Maspalomas
 
Az első szállásról (Vecindario) kb. ugyanilyen távolságra volt Maspalomas, ahol homokdűnék között bóklászhatsz, viharos erejű szélben kapaszkodhatsz a fürdőnadrágodba az óceánparton. A sziget egyik legszebb része egyébként, ide mindenképp érdemes ellátogatnod, ha a szigeten jársz.
Gran Canaria térképe

De amiért valójában ezt a csodás helyet választottam úticélként, azok a hegyek a sziget középső részén. A térkép jelez tavakat is, például az egyik szállásom Soria mellett volt közvetlenül, de a tó évekkel ezelőtt kiszáradt, szóval ezt tartsd észben, ha úgy gondolod, hogy itt majd reggelente egy bögre kávéval, hegyi tavak mellett sétáltatod az alacsony vérnyomásod. 😉
 
Soria
 
Amit mindenképp ajánlanék, ha úgy döntesz, hogy te is futva vágsz neki a nyaralásnak, esetleg bringát bérelsz valahol (erre is van lehetőség), akkor mindenképp menj el El Pajar-ba, ahonnan egy 22 km-es szerpentin vezet fel Soria-ba. Embert próbáló emelkedőkre számíthatsz, de a látványért megéri. A szerpentinen nagyon óvatosan vezetnek az autóval közlekedők, továbbá nagyon sok német nyugdíjassal fogsz találkozni, akik versenybringásnak öltözve kaptatnak fel a hegyre.
Gran Canaria, Soria tó
A helyiek nem igazán beszélnek angolul, de nagyon kedvesek és segítőkészek. A spanyollal már többre mész, de nem azt a spanyolt beszélik, amit egy belvárosi nyelvsuliban tanítanak, szóval ezzel is számolj. Az ott élők szerint nagyon alacsony a bűnözés és a házakban ne keress fűtést, mert nincs. November közepén 25 fok volt, állítólag január a leghidegebb, olyankor már felvesznek egy pulcsit is. Persze, amennyiben a hegyekben tervezel kirándulást, ott havazás is előfordulhat januárban, ott egészen más a klíma, mint az óceánparton.
 
Ha segítségre lenne szükséged, vagy további infókra, nyugodtan írj nekem az info@futolepes.com e-mail címre. Ha kedvet kaptál az utazáshoz, vagy már lefoglalt repjegyekkel rendelkezel, csak bátorítani tudlak, csodás hely! Ha Soriaban jársz, térj be az egyetlen éttermébe és rendelj egy mangó “koktélt” (alkohol nélkül készítik)! Olyan sűrű, hogy megáll benne a szívószál! 😀
 
Egészségedre!
 
Mangó koktél, Soria étterem
Ha már jártál ezen a meseszép szigeten, oszd meg velünk kommentben, milyen tapasztalataid vannak!

Vélemény, hozzászólás?