Bea Gábor mérföldköve

Üdv mindenkinek, ez az én mérföldkövem! Alapvetően világ életemben szerettem a sportokat, legyen szó a szó hétköznapi értelmében vett sportról, ami az egyén fizikai állapotának vagy testének erősítéséről szól, vagy szellemi, technikai sportról, mint például az autós sport, a sakk, vagy a cybersport.
 
Szögezzük le számomra a sport nem egyenlő a testmozgással. Elszaladni a boltba valamiért, mielőtt bezár – bár intenzív testmozgással jár -, de nem sport. A testmozgás nem egyenlő a sporttal. A sport számomra bármit jelenthet, amiből az ember sportot űzhet… Vagyis amire tudatosan rászánja az idejét és egyéni célokat rendel az adott cselekvéshez. Ezek lehetnek nagy vagy kisebb szabásúak, de mindenkinek el kell döntenie az elején, mi a célja az adott tevékenységgel… Ez persze idővel változhat. Valaki kizárólag magával szeret versenyezni, valaki másokkal szereti magát összemérni, valaki a kettőt kombinálja. Nincs jelentősége… A lényeg, hogy mindenki megtalálja benne a saját célját. Ez egy mesterséges világ saját önnön egónk kielégítésére.

Bea Gábor - az én mérföldkövem

Azért tartom alapvetően egy szent dolognak, mert az alapja a játék, amely kivesz minket az életben való egymás letaposásából egy olyan közegbe, ahol a résztvevők ebbe nem bele vannak kényszerítve, hanem önmaguk vállalják a megmérettetést másokkal. És visszaigazolást nyerhetnek saját magukkal szemben is.
Én magam többféle sportot kipróbáltam… Ezeknek egy részét a mai nap is szívesen űzöm, a hétköznapi értelemben vett sportok közül azonban leginkább a futás fogott meg.

 
Miért épp a futás?

 
Hát a kezdeti motiváció egy érzelmi krízishelyzetből adódott, amelynek során szükségem volt egy stresszlevezető cselekvésre, továbbá szerettem volna valamit, ami kifejezetten testmozgással jár, mert szerettem volna szebb és kitartóbb formába hozni a testemet. Köztudottan rengeteg pozitív egészségügyi hatása van a testmozgásnak, de a célom már az egész elején sem ennyi volt. A legtöbb sportban rengeteg adottságra és tehetségre van szüksége valakinek, ahhoz hogy egy erősebb vagy kiemelkedőbb teljesítményre legyen képes. Ez persze egy szint felett mindennel így van, de a hosszútávfutásban láttam meg azt a nemes egyszerűséget, ami miatt később meg is tetszett igazán. Alapvetően a futás alapja a járás.
 
A helyváltoztatás a világ legtermészetesebb képessége minden egészséges embernél. Tulajdonképpen a futás ennek a fokozottan gyors és hosszú távú intenzív verziója, tehát nekem nagyon élet közeli. Istenigazából a kezdetekben csak egy megfelelő cipő kell hozzá. És függetlenül attól, hogy az ember milyen adottságokkal születik, legnagyobb arányban a befektetett munka jelenti a siker kulcsát szemben az adottságokkal, vagy a tehetséggel, szemben más sportokkal. Mindemellett egy rettentő kemény sport, az aerob mozgásformák közül is a legjobban veszi igénybe a szervezetet. (Természetesen nem a joggolásról beszélek). Az igazi futás mindent átmozgat: karokat, vállakat, a hasat, a hátat és a törzset egyaránt. És minden sport alapja… Ennek a szellemében és ezekkel a gondolatokkal a fejemben kezdtem el a futást.

Bea Gábor Wizzair félmaraton

Idestova 3 éve csinálom már és nincs megállás, teljesen függővé tett. Legelőszőr 10 körrel kezdtem a 330 méter hosszú körön a focipálya körül. Minden második nap elmentem és hétről-hétre növeltem a távolságot 1 körrel, nem érdekelt a tempó. Azután elkezdtem mérni az időt mikor már ment az 5km. Felfedeztem, hogy nem is tudatosan, de ahogy növelem a távot, nem csak a táv növekszik, hanem vele automatikusan gyorsultam is.
 
KB 5 hónap múlva megfutottam életem első 10km-es távját. Az idő akkor 48 perc lett elsőre. Később rájöttem, hogy az alap tempóm viszonylag gyorsnak számított már a kezdetektől… Ez még inkább motivált, hogy gyorsabb legyek. Az edzések mindennapossá váltak és ugyanúgy tudom élvezni a kemény edzést, mint a laza futást 1 csoporttal, ahol inkább a városnézésen van a hangsúly. Persze mind a kettő másfajta élvezetet ad. Kezdetben 10km-nél nem is akartam többet futni, de elkezdtem egy csoporttal futni Budapesten, akik meginvitáltak egy félmaratonra.
 
Nem igazán sikerült teljesen felkészülni rá, így az első félmaratonom 1óra 39 percesre sikerült. A kitűzött cél 1óra 40 perc alatti idő volt, ami sikerült is. Személy szerint a kedvenc távom továbbra is a 10 km maradt, mert különösebb gond nélkül lefutható, értem ez alatt, hogy nem kell különösebben az evésre a metabolizmusra figyelni. Sőt, ha nincs nagy meleg, akár még frissítés nélkül is le lehet gond nélkül futni.
 
Ugyanakkor 10 km már elég komoly távolságot jelent. Kevesen képesek lefutni ezt a távot. Jelenleg 40:14 a legjobb időeredményem ezen a távon. A végcél 35 percen belüli 10km. Utána szeretném kitolni a távokat félmaratonra, melyet 1óra 30 perc alatt szeretnék futni, végül két év múlva, ha minden jól alakul egy Berlin Maratont futni majd, melyen 3 óra 30 perc a cél.
 
Remélem ösztönzőleg hatott ez mindenki számára. A lényeg a futásnál is az, ami az élet minden területére igaz: találd meg a célod és érd el, bármi is legyen az… Kívánom, hogy legyen így, és találja meg ebben a sportban mindenki azt a csodát, amit nekem is sikerült, mert e nélkül szegényebb lenne az életem. Jó futást!

 

Küldd el a Te sztoridat, a Te mérföldkövedet és motiválj másokat! Várom az info@futolepes.com e-mail címre!

Vélemény, hozzászólás?